STRAATSBURG - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Britse regering verboden de vroegere radicale imam Abu Hamza al-Masri aan de VS uit te leveren vooraleer het mensenrechtenhof in Straatsburg zelf zijn zaak ten gronde heeft onderzocht, zo heeft dit Hof dinsdag zelf bekendgemaakt.
Hamza wordt ervan beschuldigd banden te hebben met het terreurnetwerk al-Qaida. De VS willen dat Londen de 51-jarige man van Egyptische origine uitlevert om hem te berechten in verband met gijzeling in Jemen (1998-1999), een samenzwering voor het oprichten van een trainingskamp voor terroristen in Oregon (oktober 1999 tot april 2000) en hulp bij terreurdaden in Afghanistan (1999-2001).

In Groot-Brittannië, waar hij in een zwaar beveiligde gevangenis een celstraf van zeven jaar uitzit voor aanstoken tot moord en rassenhaat, heeft hij elk verweer tegen die uitlevering verloren.

Daarop klopte hij aan bij het mensenrechtenhof van de Raad van Europa dat alvast inging op zijn verzoek tot dringende maatregelen om hem door Londen niet te laten uitleveren vooraleer het Hof zijn zaak zelf ten gronde heeft onderzocht.

Abu Hamza al-Masri voerde in Straatsburg aan dat hem in de VS een onmenselijke of denigrerende behandeling te wachten staat. Hij riskeert er immers een levenslange celstraf zonder mogelijkheid tot voorwaardelijke vrijlating. Tevens vreest hij met zijn zwakke gezondheid te worden opgesloten in een zwaar beveiligde gevangenis, wat ook ingaat tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.