AMSTERDAM - Voor eventuele nieuwe verklaringen van Radovan Karadzic moeten regels worden opgesteld. Dat hebben aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties de rechters van het tribunaal gevraagd.
De juristen hebben aangegeven dat ze niets kunnen aanvangen met zijn eerste verklaring - waarin hij zijn twijfels uit over een rechtvaardig proces - en zijn naar eigen zeggen niet van plan hierop te reageren.

Karadzic weigerde tijdens zijn eerste verschijning in de rechtszaal op 31 juli zijn zaak te bepleiten nadat de aanklachten tegen hem waren uitgesproken. De volgende dag verstuurde hij wel een verklaring van vier pagina’s, waarin hij zei dat de media bevooroordeeld over hem berichten en dat de Amerikaanse regering hem dood wil.

De aanklagers kunnen zich niet vinden in Karadzic’ wens om zichzelf te verdedigen en hebben aangegeven niet te weten welke juridische status het ingestuurde document heeft.

De voormalige Bosnisch-Servische politicus moet 29 augustus opnieuw zijn zaak bepleiten, anders zal de rechter ervan uitgaan dat hij zich niet schuldig acht aan de aanklachten.