Mikhail Prokhorov en Vladimir Potanin, twee Russiche miljardairs die vroeger samen enkele bedrijven leidden, hebben de strijdbijl begraven met een miljardenruil.
Potanin geeft 6,5 miljard dollar cash geld (bijna 4,2 miljard euro) en 35 procent van de aandelen van OAO Polyus Gold in ruil voor Prokhorovs 16,7 procent aandelen in OAO GMK Norilsk Nickel. Dat meldt Onexim, het investeringsfonds van Prokhorov, in een persbericht.

Potanons aandeel in Norilsk, het grootste mijnbouwbedrijf in Rusland, stijgt daarmee tot zo'n 47 procent, terwijl Prokhorov meer dan 60 procent van de aandelen van Polyus in handen krijgt.

De overeenkomst kan een einde maken aan de strijd tussen de twee over de verdeling van gemeenschappelijke bedrijven, waaronder nikkelmijnen op de Noordpool, goudvoorraden en vastgoed, die ze verwierven na de val van de Sovjet-Unie.

Eind 2007 kwam een einde aan hun samenwerking omdat Prokhorov werd gearresteerd wegens pooierij.

Door de deal is het aandeel van Norilsk momenteel 315 dollar (203 euro) per aandeel waard, 46 procent meer dan bij de sluiting van de beurs in Moskou maandag. Het aandeel van Polyus steeg tot 995 roebel (27,3 euro).

Het voorstel kwam van Potanin en de deal zou op 15 november afgerond moeten zijn.