De Duitse mediagroep Bertelsmann stapt grotendeels uit de muziekindustrie. Bertelsmann heeft zijn 50 procent participatie in Sony BMG, 's werelds tweede grootste muziekbedrijf, voor een niet gespecifieerd bedrag aan Sony verkocht. Dat heeft het concern dinsdag bekendgemaakt.
Sony Music Entertainment en Bertelsmann Music Group gingen op 5 augustus 2004 samen in zee. Sony BMG was sindsdien het op één na grootste muziekbedrijf ter wereld.

Bertelsmann heeft nu beslist zich terug te trekken. Sony BMG, met hoofdzetel in New York, zal voortaan Sony Music Entertainment Inc. heten.

De transactie moet wel nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten in meerdere landen. Volgens een bron is met de deal 1,5 miljard dollar (960 miljoen euro) gemoeid.

De maatschappij heeft artiesten als Céline Dion, Bruce Springsteen, Alicia Keys en Justin Timberlake in haar portefeuille.

Het terugtreden van Bertelsmann komt niet als een grote verrassing. Bij zijn aantreden in december 2007 als nieuwe bestuursvoorzitter, had Hartmut Ostrowski de muziekactiviteit als 'groeizwak' omschreven en laten doorlichten. Dat proces mondt nu uit in een verkoop van de participatie aan de Japanse partner.

De verkoop van cd's en dvd's loopt gestaag terug. Die achteruitgang wordt slechts deels opgevangen door de toenemende verkoop van muziek via het internet en door alternatieve zakenmodellen.