Nieuwe bevindingen van de Amerikaanse Phoenix Mars Lander suggereren dat de Marsbodem in het noordelijke poolgebied minder gunstig is voor leven dan de eerste resultaten van het bodemonderzoek aangaven. Dat melden verschillende ruimtevaartsites op gezag van de Nasa, die vanavond een teleconferentie over het Marsonderzoek houdt.
Onderzoek met het MECA-instrument op de op 26 mei gelande robot wijst erop dat er in de bodem perchloraat zit, een zeer oxiderende stof die een serieuze rem op potentieel leven vormt.

De eerste metingen van de MECA gaven echter wel reden tot optimisme want de onderzochte bodemstalen vertoonden in sommige opzichten overeenkomsten met de Aarde, zoals de pH en de aanwezigheid van sommige mineralen. Bovendien ontdekte de TEGA-oven dat de bodem in het landingsgebied water bevat.

De Nasa organiseert om 20 uur een teleconferentie over de bevindingen van de Mars Phoenix Lander. Die gaat niet rechtstreeks op zoek naar sporen van leven, maar naar omstandigheden die dit op de Rode Planeet mogelijk maken of maakten.