Olieprijs blijft zakken
Foto: rr
De olieprijzen zijn dinsdag verder gedaald. Na een dieptepunt van 116,91 dollar voor een vat van 159 liter Brent-Noorzeeolie 's voormiddags in Londen, herstelde de prijs zich rond de middag tot 118,52 dollar. Dat is 2,16 dollar lager dan maandagavond. Amerikaanse ruwe aardolie noteerde tegen 119,40 dollar, een daling met 2,01 dollar per vat.
De olieprijs in New York staat nu bijna 30 dollar lager dan het recordniveau dat op 11 juli (147,27 dollar) op de tabellen verscheen.

Het laagste niveau sinds 5 mei is volgens handelaren te verklaren door afnemende angst over de gevolgen van de tropische storm Edouard, die de olieboorplatformen in de Golf van Mexico niet langer lijkt te bedreigen.

Edouard raast met snelheden tot 100 km/u richting Galveston (Texas). De olievoorraden zijn voldoende om eventuele productiebeperkingen te ondervangen. 'Daardoor richt te markt zijn aandacht op de zwakke vraag', aldus trader Christopher Bellew van Bache Commodities in Londen. En die Amerikaanse consumenten beperken hun brandstofuitgaven.

Experten vermoeden verder dat het antwoord van Iran op de voorstellen van de internationale gemeenschap rond het geschil over de Iraanse kernprogramma de markttoestand licht ontspant, al is over de inhoud van het antwoord voorlopig niets bekend.