Naar aanleiding van berichten dat op Brusselse bouwwerven steeds meer vreemdelingen betrapt worden die er illegaal aan de slag zijn, pleit Bouwunie dinsdag voor gerichtere controles.
'Zwartwerk en alle andere vormen van oneerlijke concurrentie in de bouwsector moeten streng en kordaat aangepakt worden', laat Bouwunie weten in een persbericht.

Bonafide bedrijven mogen daar echter niet het slachtoffer van worden, waarschuwt de unie van het kmo-bouwbedrijf. Ze is daarom tegen bijkomende administratieve verplichtingen, omdat de frauderende bedrijven zich daar toch niets van aantrekken. 'Dergelijke werkwijze schiet zijn doel voorbij', luidt het.

De overheid moet in de plaats daarvan 'de bestaande wetgevingen beter hanteren om de fraudeurs te pakken en beter gebruik maken van haar verschillende databanken om zo nog gerichter te kunnen controleren. Dat is nodig om de deloyale concurrentie in de bouw te bestrijden en het imago van de bouw in ere te herstellen.'

Correcte aannemers belonen

Bouwunie vindt ook dat de overheid de correct werkende aannemers en hun klanten beter moet belonen. 'Door voor deze bouwbedrijven lagere lasten op te leggen en een versoepeling van de overurensystemen toe te laten, en door de klanten extra fiscale voordelen te geven' als ze een factuur van een geregistreerde aannemer kunnen voorleggen.

Uit een enquête van Bouwunie bleek eerder dat de kmo-bouwbedrijven, om oneerlijke concurrentie te bannen, vooral denken aan een strengere aanpak door gerichte controles en inspecties, betaalbare overuren om concurrentieel te zijn, en het opleiden van Belgische werklozen en werkzoekenden om bouwjobs in te vullen.

Ook NSZ vraagt harde aanpak fraudeurs

Een gelijkaardige boodschap bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), dat naast een harde aanpak van de fraudeurs ook maatregelen wil 'om het hoge aantal vacatures in de bouwsector in te kunnen vullen'.

En net als Bouwunie is het NSZ tegen het plan van de regering om ook bedrijven mee verantwoordelijk te stellen voor fraude door een onderaannemer. 'Bedrijven kunnen onmogelijk verplicht worden een onderaannemer volledig door te lichten alvorens een verbintenis aan te gaan', klinkt het in een persbericht.