De kleinhandelsverkoop heeft in juni zijn grootste daling gekend in minstens dertien jaar, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
De Europese gezinnen lijken de vinger op de knip te houden in de winkels. Dat is voornamelijk het gevolg van de hoge inflatie, de hoge olie- en voedingsprijzen en de vertraging van de economische groei.

De detailverkoop in de eurozone daalde in juni met 0,6 procent op maandbasis en met 3,1 procent in vergelijking met juni vorig jaar. Dat is de sterkste daling op jaarbasis sinds Eurostat in 1995 de detailhandelverkoop begon bij te houden. In België noteerde Eurostat een daling met 0,1 op maand- en 0,8 procent op jaarbasis.

In de maand-op-maandvergelijking daalt de verkoop in de detailhandel in de eurozone sinds februari. Enkel in mei was er een kleine stijging, maar die is nu neerwaarts herzien. Tegenover april steeg de verkoop met slechts 0,5 procent in mei, in plaats van de eerder geschatte 1,2 procent. Op jaarbasis was er een daling met 0,1 procent en niet de eerder aangekondigde stijging met 0,2 procent.

De grootste dalingen op maandbasis in juni werden geregistreerd in Oostenrijk (-4,1 procent) en Portugal (-2,3 procent).