TA, Deminor, VEB en Dolor pleiten voor aandeelhoudersvergadering Fortis
De consumentenorganisatie Test-Aankoop, de beleggersverenigingen Deminor en Dolor en de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bundelen hun krachten om bij Fortis aan te dringen op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Ze mikken op november.
De organisaties roepen de aandeelhouders op om zich met naam en aantal aandelen te melden op een van de drie websites. Als de organisaties erin slagen 10 procent van het kapitaal samen te krijgen, kunnen ze een aandeelhoudersvergadering bijeen roepen en een agenda vaststellen.

Moeilijk haalbaar

Dolor (het vroegere Spaarverlies) heeft nu al 2 procent van de aandeelhouders achter zich verzameld. Maar 'de buit is nog niet binnen', zegt Jan Bleyen van Deminor. 'Slechts 30 procent van het Fortis-kapitaal zit in de Benelux. Om te slagen in ons opzet, moeten we daar dus minstens een derde van kunnen motiveren. Om onze kansen te vergroten, richten we ons ook tot een paar institutionele beleggers in het Verenigd Koninkrijk, waar nog eens 30 procent van het kapitaal zit.'

Test-Aankoop, Deminor en VEB willen in het bijzonder informatie over de gebeurtenissen die hebben geleid tot het pakket noodmaatregelen dat op 26 juni werd bekendgemaakt.

Toekomst

In de tweede plaats vinden ze dat de aandeelhouders de kans moeten krijgen met de top van Fortis in discussie te gaan over de toekomst van de bank.

Ten derde eisen ze een debat over de samenstelling van de raad van bestuur, een verhoogd zeggenschap van de aandeelhouders, een vereenvoudigd stemrecht en een wijziging van de verloning binnen de bank.

Dolor heeft nog een bijkomde eis: het ontslag van de volledige raad van bestuur van Fortis, 'inclusief Lippens'. Voor het concretiseren van die eisen start Dolor een petitieactie.