Vrouw na 47 jaar herenigd met Noord-Koreaanse echtgenoot
Foto: belga/afp
SEOEL - Een 71-jarige Duitse vrouw is naar Noord-Korea gereisd om opnieuw herenigd te worden met haar echtgenoot na 47 jaar. Dat schrijft de Zuid-Koreaanse krant Joongang Ilbo.
Renate Hong uit het Duitse Jena kwam op 25 juli samen met haar twee zonen in Pyongyang aan. Het is nog niet duidelijk of en waar ze haar echtgenoot Hong Ok Geun ook daadwerkelijk heeft kunnen ontmoeten.

De Hongs werden in april 1961 gescheiden na een jaar huwelijk. Ok Geun Hong studeerde chemie in Jena maar net als alle Noord-Koreanen die in het buitenland studeerden, werd hij naar zijn vaderland gesommeerd.

Het communistische regime laat nu voor het eerst buitenlanders (geen Zuid-Koreanen) toe voor familiehereniging. 'Vandaag gaat mijn droom in vervulling', zei mevrouw Hong.

Het bezoek kwam tot stand op uitnodiging van het Noord-Koreaans Rode Kruis. Renate Hong had vorig jaar in een brief aan Zuid- en Noord-Korea gevraagd haar man te mogen zien.

Ze was eerder via Buitenlandse Zaken in Berlijn en het Duitse Rode Kruis te weten gekomen dat haar echtgenoot nog in leven was en dat hij een nieuw gezin had gesticht in Noord-Korea. In juli 2007 kreeg ze dan een eerste brief van hem.