125.000 gorilla's ontdekt in Congo
Foto: AP
In Congo leven aanzienlijk meer westelijke laaglandgorilla’s dan voorheen werd aangenomen. Bij een recente telling in twee afgelegen gebieden in het noorden van het land werden 125.000 nog niet eerder ontdekte dieren gevonden. Toch hoort de soort nog uitsterven bedreigd, zeggen onderzoekers.
De voorlaatste telling van de populatie dateert uit de jaren tachtig. Toen werd het aantal op minder dan honderdduizend geschat.

Aangenomen werd dat het aantal gorilla’s sindsdien door jacht en ziektes minstens zou zijn gehalveerd. Naar aanleiding van de laatste resultaten wordt het totale aantal nu echter tussen de 175 en 225 duizend geschat. Aangezien het onmogelijk is om alle dieren in de dichte jungle afzonderlijk te tellen, is de schatting gebaseerd op het aantal getelde slaapnesten.

Wetenschappers van een Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie, die de telling samen met Congolese collega’s uitvoerden, zijn verheugd over de uitkomst.

Toch is er volgens hen nog geen aanleiding om de westelijke laaglandgorilla van de lijst van bedreigde dieren te halen. Het ebola-virus kan in een korte tijd duizenden dieren uitroeien, aldus een woordvoerster.

De westelijke laaglandgorilla is de meest talrijke van de vier soorten gorilla’s. De andere zijn de oostelijke laaglandgorilla, de cross rivergorilla en de berggorilla. Vooral deze laatste ondersoort wordt met uitsterven bedreigd. Primatologen op een congres in Edinburgh zeiden dinsdag dat van de 634 soorten apen en mensapen, bijna de helft met uisterven wordt bedreigd als gevolg van menselijk handelen.