Frankrijk zal vandaag in Kigali publiekelijk in beschuldiging worden gesteld voor zijn betrokkenheid in de voorbereiding en de uitvoering van de genocide in 1994 in Rwanda. Dat schrijft Le Soir.
De krant kon de voornaamste conclusies van het rapport inkijken van de Rwandese commissie die de rol van Frankrijk moest onderzoeken.

Het document telt 500 pagina’s en is het werk van de zogenaamde commissie 'Mucyo', genoemd naar haar voorzitter, de voormalige minister van Justitie. Het rapport van de commissie wordt vandaag overhandigd aan het Rwandese gerecht.

Beschuldiging

Volgens het rapport wist Frankrijk van de voorbereidingen van de genocide, heeft ze aan die voorbereidingen deelgenomen en zelfs aan de uitvoering ervan.

De beschuldiging gaat vooral over 'Operatie Turquoise' die van juni tot augustus 1994 liep en voorgesteld werd als een humanitaire actie. Volgens de commissie werkten Franse militairen toen 'mee met de Interhahamwe aan de voortzetting van hun moorden op Tutsi's' tot zelf directe betrokkenheid bij die moorden.

Hutu's

Franse militairen zouden ook de exodus van Hutu's naar buurlanden hebben bevorderd en, in Kivu, geprobeerd hebben de overwonnen Rwandese troepen te hergroeperen.

De commissie vraagt aan de Rwandese regering om zich het recht voor te behouden klacht in te dienen tegen de Franse staat bij internationale gerechtelijke instanties.