VS filmden bezoeken aan Guantanamo
Foto: epa
Alle buitenlandse geheime agenten en juristen die in het Amerikaanse gevangenenkamp op Guantanamo Bay (Cuba) eigen burgers bezochten, zijn vooraf verwittigd dat hun ondervragingen opgenomen zouden worden op video- en geluidsband. Dat schrijft The Washington Post dinsdag.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde brieven naar alle regeringen met burgers op Guantanamo, aldus The Washington Post. Daarin stond uitgelegd dat alle interviews tussen regeringsvertegenwoordigers en gevangenen opgenomen zouden worden op video- en geluidsband.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft lange tijd ontkend dat de ondervragingen op Guantanamo werden opgenomen op video. Vorige maand werden in Canada echter beelden vrijgegeven waarin te zien is hoe een jonge Canadees die in Afghanistan was opgepakt, ondervraagd werd op Guantanamo door Canadese veiligheidsagenten.

In een reactie zei een woordvoerder van het Pentagon dat niet alle bezoeken worden opgenomen. Als het gebeurt, is het om de gevangenen, de bezoekers en de VS te beschermen. Hij gaf ook toe dat de bezoeken werden opgenomen om informatie te vergaren, zodat vertalers hun vertalingen en geheim agenten hun versie van de gebeurtenissen op punt konden stellen.

De documenten die The Washington Post kon inkijken, tonen aan dat de VS begin 2002 verschillende regeringen (waaronder de Belgische) toelieten om in teams van drie personen een bezoek van een week te brengen aan hun burgers op Guantanamo.

Alle opnames die deze teams zelf maakten en het eindrapport van de teams moesten ook aan de Amerikaanse regering worden overgemaakt.

Gevangenen op Guantanamo Bay hebben al vaak verteld dat ze door hun eigen regeringen bedreigd worden bij ondervragingen in de gevangenis. Sommige gevangenen hadden na die ondervragingen zoveel angst om terug naar hun thuisland gestuurd te worden en er gemarteld of gedood te worden dat ze probeerden zelfmoord te plegen.

Het Center for Constitutional Rights, dat al honderden gevangenen op Guantanamo Bay heeft vertegenwoordigd, beschuldigt de VS ervan regimes waarvan ze weten dat ze de mensenrechten schenden, toe te laten tot Guantanamo. Bovendien zouden de VS daarbij bedreigingen en misbruiken toestaan. De advocaten van het centrum eisen dat de videobanden worden vrijgegeven.