Kleinste zeehond ooit binnengebracht bij Sea Life Blankenberge
Foto: rr
In het zeehondenopvangcentrum van Sea Life in Blankenberge is de kleinste zeehond ooit binnengebracht. Het gaat om een dier van 6 kilogram en circa 70 centimeter lang. De pup zou amper 3 weken oud zijn. Hij werd aan de Kallo-sluis in Antwerpen opgemerkt. Het dier is uitgeput en heeft longproblemen en diverse wondjes aan de mond. Het gaat om de tweede zeehondenpup die dit seizoen in Blankenberge wordt binnengebracht.
"Het dier is vermoedelijk maar 3 weken oud", vertelt hoofdverzorger Steve Vervaecke van Sea Life Blankenberge. "Het dier weegt amper 6 kilogram. Het normale gewicht schatten we tussen 20 en 30 kilogram. Het dier is dan ook zeer sterk uitgeput. Het waren spelende kinderen die het dier maandag opmerkten. De havenautoriteiten hebben ons onmiddellijk verwittigd maar toen we arriveerden was de pup weg. We hebben hem uiteindelijk teruggevonden. Vermoedelijk is de pup in de Antwerpse haven geboren. Daar leven een aantal zeehonden. Het jonge dier is vermoedelijk door verstoring zijn moeder kwijtgeraakt."

Het zeehondenopvangcentrum van Sea Life in Blankenberge bestaat sinds 1998. De voorbije tien jaar werden circa 200 zieke en uitgeputte zeehonden opgevangen. Het gaat om 118 gewone zeehonden, 75 grijze zeehonden, 4 klapmutszeehonden, 2 ringelrobben en 1 zadelrob. Bijna alle dieren zijn in het centrum gered en kregen na verzorging hun vrijheid terug.

Tot vorige nacht woog de kleinste zeehond die in Sea Life Blankenberge werd opgevangen 7 kilogram. Het ging om Sophie. Zij werd in 1998 opgevangen. De verzorgers hadden vier maanden nodig voor ze zelfstandig kon eten. Toen ze werd vrijgelaten woog ze 40 kilogram.

De opvang van zieke zeehonden in Blankenberge wordt mee gefinancierd door bedrijven en personen die een zeehondenpup adopteren. In ruil voor een financiële bijdragen mogen de donoren een naam kiezen en hun zeehondje regelmatig komen opzoeken. Alle donoren krijgen ook een vermelding op een wand in de zeehondenkliniek.