Op Euronext Brussel was de sfeer dinsdag opperbest. De Bel-20 kon voor het eerst in vier dagen nog eens winst boeken en werd daarbij vooral geholpen door de financials. De banken konden wat herstellen na meevallende cijfers binnen de sector. Ook de aanzienlijke daling van de olieprijs, al 30 dollar onder het recordniveau, bracht ademruimte.
Een vat ruwe olie was bij het beursslot 117,88 dollar waard, een daling van 2,3 procent. Institutionele beleggers dumpen hun posities in grondstoffen uit onzekerheid over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Ook andere grondstoffen werden dinsdag aanzienlijk goedkoper.

Naast de goedkopere olie bracht ook een beter dan verwacht macrocijfer over de Amerikaanse dienstensector opluchting. Die is in juli voor de tweede maand op rij gekrompen, maar wel minder dan economen hadden verwacht. De zogenaamde ISM-index voor de dienstensector kwam vorige maand uit op 49,5. Economen geraadpleegd door Reuters hadden op een cijfer van 48,5 gerekend.

De Bel20 sloot 3,4 procent hoger op 3.048,46 punten. Er waren maar drie dalers.

Fortis werd 6,8 procent duurder tot 9,58 euro. Daarmee heeft de groep het verlies van maandag ruimschoots goedgemaakt. Fortis toonde zich toen somber over de economische groei en de duur van de kredietcrisis, maar beleggers leken toch wat meer aandacht te hebben gekregen voor de beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers van de bank-verzekeraar.

Ondertussen blijven de aandeelhouders van Fortis zich roeren. De belangenorganisaties Deminor en Test-Aankoop en de Nederlandse beleggersvereniging VEB laten weten dat ze een buitengewone aandeelhoudersvergadering zullen afdwingen bij Fortis.

Ook Dolor heeft zich daar bij aangesloten. ABP, het Nederlandse pensioenfonds dat sinds de recente kapitaaloperatie met een belang van 2,5 procent de op een na grootste aandeelhouder is van Fortis, wil dat de bank-verzekeraar zijn organisatiestructuur drastisch aanpast. Het fonds wil dat Fortis daar op korte termijn met voorstellen over komt.

Beleggers lieten zich ook inspireren door de sterke tweedekwartaalcijfers die het France Société Générale dinsdagochtend heeft vrijgegeven. Dexia profiteerde het meest van het sentiment omtrent de banken en was met een klim van 7,2 procent tot 9,33 euro de sterkste stijger binnen de Bel20. KBC, dat donderdag met tweedekwartaalresultaten komt, sloot 5 procent hoger op 67,66 euro.

Ook InBev presteerde sterk. De brouwer klom met 5,8 procent op 45,95 euro. De Belgisch-Braziliaanse biergroep kan profiteren van de veel beter dan verwachte resultaten die het Deense Carlsberg dinsdagochtend publiceerde.

Supermarktketen Delhaize ging met 5,5 procent vooruit tot 38 euro. Delhaize boekte in het tweede kwartaal een beter dan verwachte nettowinst van 116,3 miljoen euro. Tegelijkertijd liet de groep zich wat positiever uit over het derde kwartaal. In de VS staat de consument nog altijd onder druk, maar in België is er een verbetering merkbaar, klinkt het. De groep liet ook weten een discountformule te testen in Griekenland, die mogelijk later ook elders in Europa wordt ingevoerd.

Umicore kon niet echt profiteren van de adviesverhoging die het beurshuis UBS heeft doorgevoerd. 'We denken dat de aandelenkoers momenteel rekening houdt met te pessimistische vooruitzichten. De multiples zijn nu even laag als toen het bedrijf zijn transformatie naar 'specialty chemicals' startte', meent UBS.

Umicore won 2,2 procent tot 25,52 euro. Maandag had het aandeel nog een tik gekregen van ruim 7 procent. Tankerrederij Euronav ging met 2,8 procent achteruit tot 25,58 euro. Vorige week bleken de vrachttarieven voor olietransport (de zogeheten 'very large crude carrier of vlcc-tarieven') met maar liefst 46 procent teruggevallen. Toch blijven analisten op een sterk derde kwartaal rekenen voor de groep.

Nog op de brede markt ging Telenet stevig met 5,5 procent vooruit tot 14,52 euro, in aanloop naar de bekendmaking van de halfjaarresultaten nabeurs. Die bleken solide, waarop de Mechelse groep zijn jaarprognose voor de bedrijfskasstroom optrok.