De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama vindt dat de Verenigde Staten hun onafhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten en Venezuela binnen de tien jaar moeten afbouwen.
Dat zei hij gisteren in een toespraak waarin hij zijn plannen toelichtte om de groeiende energiekosten en de impact ervan op de Amerikaanse economie aan te pakken.

Obama, die gisteren zijn 47ste verjaardag vierde, breekt een lans voor hernieuwbare energiebronnen en wil daarin 150 miljard dollar investeren in de komende tien jaar. 'Onze olieverslaving doorbreken is een van de grootste uitdagingen van onze generatie. Het zal niet minder dan een volledige transformatie van onze economie vergen', aldus Obama in Michigan, waar heel wat Amerikaanse autoconstructeurs gevestigd zijn.

De Democraat wil de autobouwers in de richting van meer zuinige wagens duwen. Heel wat autoconstructeurs kampen door de hoge olieprijzen immers met dalende verkoopcijfers, vooral in het segment van de SUV’s en pick-ups.

Obama zou over zes jaar graag 150 miljoen hybride wagens op de Amerikaanse wegen zien. Op vlak van energie wil hij tegen het einde van zijn eerste ambtstermijn tien procent uit hernieuwbare energiebronnen halen.

Obama beloofde ook een onmiddellijke belastingverlaging voor de Amerikaanse consument. Die zal gefinancierd worden met een belasting van de Amerikaanse oliebedrijven die dit jaar recordwinsten boekten.

Op kortere termijn wil de presidentskandidaat de strategische olievoorraden in de VS aanspreken en 70 miljoen vaten vrijgeven. Hij betuigde ook steun aan het plan dat momenteel in het Amerikaanse Congres wordt besproken om in beperkte mate olie op te boren voor de Amerikaanse kusten in het kader van een energiecompromis.

De gemiddelde Amerikaan voelt de gevolgen van de sputterende economie en de stijgende olieprijzen in zijn portemonnee en dit thema lijkt dan ook een belangrijk punt te worden in de verkiezingsstrijd tussen Obama en zijn Republikeinse rivaal John McCain.

McCain beoogt energieonafhankelijkheid tegen 2025. Hij wil het moratorium op het opboren van olie voor de VS-kusten opheffen om de hoge olieprijzen op korte termijn te kunnen opvangen. Daarnaast wil hij ook meer gebruik gaan maken van kernenergie.