De Italiaanse bergbeklimmer Marco Confortola, die bij hetzelfde ongeluk op de berg de K2 betrokken was als twee Nederlanders, heeft ondanks bevriezingsverschijnselen aan zijn voeten een kamp op bijna zesduizend meter weten te bereiken.
Helikopters moeten voorlopig op beter weer wachten om hem naar het ziekenhuis te kunnen brengen.

De Italiaan werd naar beneden geholpen door twee Nepalese sherpa's en de Amerikaanse bergbeklimmer Roberto Manni. Per telefoon zei hij maandagavond tegen zijn broer dat zijn voeten zwart zijn door de bevriezing, maar dat hij kon lopen en naar het basiskamp wilde afdalen.

In de Pakistaanse plaats Skardu staan volgens het leger twee helikopters klaar om Confortola van de berg te halen, maar zij wachten op een gat in het dikke wolkendek.

Slachtoffers

In totaal kwamen bij het drama waarschijnlijk elf klimmers om het leven, meldde het Pakistaanse ministerie van Toerisme gisteren. Er worden nog klimmers vermist, maar hun overlevingskansen zijn volgens het ministerie nihil.

Confortola bereikte de top van de als zeer gevaarlijk bekendstaande berg op vrijdagavond, veel later dan gepland. De Nederlander Wilco van Rooijen, die maandag samen met landgenoot Cas van de Gevel naar een ziekenhuis in Skardu werd gevlogen, zei in een telefonisch interview dat het ongeluk deels te wijten is aan fouten bij de bevestiging van touwen door klimmers in de voorhoede.