BRUSSEL - Na een topweekend aan de kust, veroorzaakte de terugkeer naar het binnenland van de toeristen zondagavond verkeersproblemen. Omstreeks 21.30 stond er dertig tot veertig kilometer file op de E40 richting binnenland.
Volgens Marc Van Damme van de VAB stond het verkeer omstreeks 21.30 uur stil tussen Brugge en Sint-Denijs-Westrem. ,,In Zwijnaarde moet het verkeer de komende uren opsplitsen. Een deel gaat richting Brussel, een ander deel neemt de autosnelweg richting Antwerpen'', zegt hij. ,,De files zijn door het mooie weer vrij laat begonnen. Tussen 19.30 en 20 uur zijn de files richting binnenland op de E40 in West-Vlaanderen ontstaan.''

Dirk Maes van Touring voegt er aan toe dat de terugkeer naar het binnenland redelijk gespreid is verlopen. ,,De terugkeer is vanaf 16.30 uur begonnen. Een band op de weg in Aalter en een defect voertuig op de linkerrijstrook in Drongen zorgden in de vroege avond al voor vertragingen.''

,,Tussen 18 uur en 20.30 uur was het akkordeonrijden tussen Jabbeke en Nevele'', aldus Maes, die er aan toevoegt dat er op sommige momenten ruim 30 kilometer file stond.

Op de E411 Luxemburg-Namen-Brussel stond er zondagavond sinds 17 uur vier kilometer file. Ter hoogte van Custinnes zijn daar wegenwerken aan de gang, waardoor er in beide richtingen slechts één rijvak beschikbaar is. Wie uit de Ardennen of het buitenland kwam, moest daar filerijden.