Standard boekt overtuigende zege op Zulte Waregem
Vorig jaar kende Standard een dramatisch seizoensbegin. Gisteren op Zulte Waregem kwamen de Rouches ook 1-0 achter, maar Fellaini, Onyewu, De Camargo en Witsel keerden het tij. Standard is goed vertrokken.
Sinds Zulte Waregem naar eerste klasse promoveerde, kon Standard in competitieverband nog maar één keer winnen van Essevee. Gisteravond keelden de Luikenaars echter hun zwarte beest.

Zulte Waregem zette zijn eerste seizoen als echte profclub nochtans goed in tegen Standard. Essevee domineerde aanvankelijk en dwong kansjes af via de sterke spits Leye. De Senegalees kopte en schoot echter twee keer naast.

Standard startte als een diesel en de motor draaide pas behoorlijk na een kwartier. De Rouches namen het initiatief duidelijk over. Onyewu vierde zijn officiële terugkeer bijna met een doelpunt, maar Meert redde zijn kopbal op de lijn. Ook Milan Jovanovic trapte na mistasten van verdediger Triantafillidis op Geert De Vlieger, De Camargo kon niet profiteren van de rebound. Jovanovic zocht de hele match naar wat misschien zijn afscheidsdoelpunt zou worden. Het Spaanse Osasuna wil de Luikse spits immers als goalgetter, maar gisteren vond Jovanovic de netten niet.

Toch kwam alle gevaar nu van de Luikenaars en Zulte Waregem kwam zeer goed weg toen ref Nzolo geen penalty floot na duidelijk handspel van Stijn Meert. De bebaarde linkerflankspeler raakte een voorzet van Defour nochtans zuiver met de hand voor de aanstormende Witsel.

Net toen er een doelpunt van Standard in de lucht hing, viel de goal aan de overkant. Bij een vrijtrap van de bedrijvige Meert, mislukte een omhaal van Sankaré. Fellaini en De Camargo kregen het leer niet weg en toen de bal voor de voet van Nikica Jelavic viel, aarzelde de Kroaat niet om overhoeks binnen te knallen. Jelavic scoorde maar moeizaam in de voorbereiding, maar in de competitie trof hij meteen raak.

De vreugde bij de thuisploeg was echter van korte duur. Standard trok weer ten aanval. Rechtsachter Marcos, die ex-Waregemspeler Dupré uit de Luikse ploeg hield, leverde een heerlijke voorzet. Fellaini gooide zijn 1m94 boven iedereen uit en kopte de 1-1 tegen de touwen. De Rouches trokken net voor de rust door, maar bij een shot van Witsel veegde Triantafillidis het leer van de lijn.

Israëlisch wapen

Standard startte furieus na de pauze en de Walen demonstreerden meteen hun nieuw en gevaarlijk Israëlisch wapen. Toama had in de eerste helft al enkele perfecte voorzetten en corners getrapt en toen de Israëli dat ook in de tweede helft mocht doen, was het raak. Hij draaide een corner op het hoofd van Onyewu en de Amerikaan kopte staalhard via de lat en de rug van keeper De Vlieger binnen. Toch een terugkeer in stijl dus voor Onyewu.

Zulte Waregem werd meteen compleet murw geslagen. Verdediger Sankaré is wel beenhard, maar schoot voetballend te kort. Hij kopte een bal te kort terug op De Vlieger. De Camargo nam het cadeautje in dank aan: 1-3.

Bij deze geruststellende voorsprong liet Standard de thuisploeg wat meer ruimte. Verder dan een vrijtrap van Reina op de lat, kwam Zulte Waregem echter niet. Tegelijkertijd met de invallende duisternis, werd het ook Essevee zwarter voor de ogen. Witsel zette met een afgeweken shot de kroon op het werk voor Standard.