BRUSSEL - Het vlindertelweekend dat afgelopen weekend georganiseerd werd door Natuurpunt, blijkt een succes. Omstreeks 20.30 uur zondagavond hadden al 700 vlinderspotters hun resultaten doorgegeven via de website www.vlindermee.be.
,,De gegevens lopen nog volop binnen, en we hopen dat er in totaal 2.000 mensen hun telresultaten zullen doorgeven'', zei Wouter Vanreusel van Natuurpunt aan persagentschap Belga.

Natuurpunt organiseerde het afgelopen weekend een telling van dagvlinders. Iedereen kon in zijn eigen tuin naar vlinders speuren en de resultaten doorgeven via het internet. Gevraagd werd naar de soorten vlinders die waren waargenomen en het grootste aantal exemplaren dat tegelijkertijd was gezien. Ook in Wallonië vond er een telling plaats. Daar konden vlinderliefhebbers hun resultaten doorsturen via de website www.papillonsaujardin.be .

Zondagavond om 20.30 uur waren de resultaten van 700 Vlaamse tuinen al binnengelopen. In die tuinen waren in totaal 6.510 vlinders geteld, een gemiddelde van 9 vlinders per tuin. ,,Gemiddeld werden er per tuin vier verschillende soorten waargenomen'', aldus Vanreusel.

De vlinders die volgens de voorlopige resultaten het vaakst voorkwamen, zijn het klein koolwitje, het groot koolwitje en de atalanta. In totaal komen in Vlaanderen 49 vlindersoorten voor. ,,Ondanks het prachtige weer zijn er toch relatief weinig vlinders waargenomen'', stelt Vanreusel.

Mensen die meegeteld hebben, kunnen nog tot dinsdag hun resultaten doorsturen. Later deze week maakt Natuurpunt de volledige resultaten bekend.