BRUSSEL - Een onbemand Russisch vrachtruimteschip heeft zich zondag probleemloos aan het Internationaal Ruimtestation ISS gekoppeld. De operatie was rechtstreeks op NASA TV te zien.
De donderdag door een Sojoez vanop Bajkonoer gelanceerde Progress M-61 klonk zich om 20.40 uur Belgische tijd automatisch vast aan de Pirs-module van het ISS, terwijl beide ruimteschepen aan zowat 28.000 km per uur boven Centraal-Europa vlogen.

De cargo had 2,5 ton aan nuttige lading bij die traditioneel bestaat uit water, zuurstof, brandstof, voedsel, uitrusting, experimenten en persoonlijke spullen voor de bemanning die momenteel uit twee Russen en een Amerikaan bestaat.

Opvallend onder de uitrusting zijn zes computers die een half dozijn andere moeten vervangen die het in juni hebben begeven in het Russische segment van het ISS. De computers van Duitse makelij vielen uit, uitgerekend tijdens gecompliceerde assemblageactiviteiten door bemanningsleden van het aangekoppelde Amerikaans ruimteveer Atlantis. De twee kosmonauten kregen de computers nog voor het vertrek van de Atlantis weer aan de praat. De rekenmachines keren binnenkort naar de Aarde terug voor onderzoek.

In de Amerikaanse classificatie draagt de cargo de benaming Progress 26P omdat het het 26ste bevoorradingsschip voor het ISS is.