Sarkozy: ,,18 maanden onderhandeld voor Libisch wapencontract''
WOLFEBORO - Aan het wapencontract dat door Libië is afgesloten met het filiaal van de Europese luchtvaart-, ruimtevaart-, en defensiegroep EADS, gingen achttien maanden van onderhandelingen vooraf. Het contract werd dus duidelijk onderhandeld voor de vrijlating van de Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd in de Verenigde Staten, waar hij zijn vakantie doorbrengt.
,,EADS heeft - met alle noodzakelijke toestemmingen - achttien maanden onderhandeld'', aldus Sarkozy. ,,Er is geen embargo meer met Libië, geen stilzwijgend en geen impliciet'', aldus de Franse president.

De aankondiging van het wapencontract met Libië, even na de vrijlating van de arts en vijf verpleegsters, werd door de Franse oppositie als verdacht onthaald. De oppositie beschuldigde de regering van een gebrek aan transparantie in de zaak en opperde dat de vrijlating van de Bulgaren onderdeel zou zijn geweest van de onderhandelingen in verband met het wapencontract.