Beste weekend van het jaar voor de Kust
BLANKENBERGE - Het weekend van 4 en 5 augustus was ontegensprekelijk het beste weekend van het jaar voor de toeristische sector aan de Kust. Zowel per trein als per wagen zakten tienduizenden toeristen af naar zee om er van de zon te genieten.
,,Dit is het beste weekend van het jaar'', zegt strandzetelverhuurder Eddy Van Wulpen uit Blankenberge. ,,Juli was immers vergelijkbaar met een doorsnee april.''

De verhuursector werd eind vorige week overspoeld met vragen. Donderdag was het al moeilijk om nog logies te vinden. Toen de meeste hotels aan de Kust volzet raakten, werd een beroep gedaan op de verblijfsaccommodatie in het hinterland. Ook daar was het zaterdag zoeken naar een kamer. Ook de campings en de verhuurkantoren voor appartementen konden de vraag moeilijk bijhouden.

Als er veel volk is aan zee, pikken zowel de restaurants, tearooms als de winkels een graantje mee. Ook daar is er algemene tevredenheid. De uitbaters hopen nu dat dit weekend de voorbode was van een zonnige maand augustus en een lang warm en droog najaar.

Druk verkeer

De drukte naar de Kust werd dit weekend ook aangewakkerd door tal van evenementen, zoals Trammelant in De Haan, Theater aan Zee in Oostende, de Paravangfeesten in Blankenberge, de Nacht van het Zoute in Knokke-Heist.

De spoorwegen brachten zaterdag 21.000 reizigers naar de Kust. Daarvoor werden drie extra treinen ingelegd. Zondag spoorden naar schatting 30.000 dagjesmensen naar zee. De NMBS legde daarvoor vijf extra treinen in. Zondagavond omstreeks 18.30 uur had de NMBS al meer dan 19.000 reizigers van de Kust naar het binnenland vervoerd.

Op de autosnelwegen was het zowel zaterdag als zondag druk tot zeer druk. Zowel de Wegpolitie als Touring verwachten dat de terugkeer naar het binnenland zondagavond moeilijk zal verlopen. Er worden vanaf 18 uur lange files verwacht op autosnelwegen en secundaire wegen van de Kust naar het binnenland. Om 16 uur verliep het verkeer overal nog vlot.