WARSCHAU - De Poolse regering van premier Jaroslaw Kaczynski staat onder druk. De radicale Boerenartij heeft tijdens een urenlang en ,,stormachtig'' beraad van de partijleiding besloten haar ministers terug te trekken. Dat maakte voorzitter Andrzej Lepper zondag bekend. Kaczynski heeft volgens hem met zijn beslisssingen de coalitie ,,opgeblazen''.
Een minderheidsregering heeft Kaczynski uitgesloten. Toch benadrukte de Poolse regeringsleider dat een terugtrekking van ministers niet automatisch het einde van de coalitie betekent.

Het is nog onduidelijk hoe de 44 parlementsleden van de radicale Boerenpartij zich in het parlement, met 460 leden, zullen gedragen. Tijdens de vergadering van de partijleiding stemden 61 leden voor de terugtrekking van de minister van Arbeid Anna Kalata en minister van Bouw Andrzej Aumillar uit de regering. Slechts acht leden stemden voor een verder verblijf van beide ministers in de regering van Kaczynski.

De regeringscrisis startte een maand geleden met het ontslag van Lepper als plaatsvervanger van de premier en als minister van Landbouw. Kaczynski had eerder Lepper beschuldigd in een corruptieschandaal verwikkeld te zijn.