Sinds 1 juli, toen in Britse pubs een rookverbod van kracht werd, doet zich daar een nieuw en onvoorzien probleem voor, zo heeft de Sunday Times bericht: stank. Want de geur van nicotine die zoveel niet-rokers doet walgen,
Met als gevolg dat steeds meer pubs nu hun toevlucht nemen tot het 'sproeien' met aangename geurtjes. Zo test een bedrijf dat in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2.000 pubs uitbaat momenteel verstuivers die de geur van zeelucht of van pas gemaaid gras verspreiden. Er zijn zelfs experimenten met een parfum dat ruikt naar sigarettenrook.

Het verdwijnen van de sigarettenrook werd, samen met de gezondheidsvoordelen, beschouwd als een van de pluspunten van het omstreden nieuwe rookverbod. Nu blijkt dat, vooral op drukke zomeravonden wanneer de pubs afgeladen vol en de temperaturen hoog zijn, nieuwe onaangename geurtjes opduiken - van wat er uit de keuken komt tot verschraalde pinten en van lijfgeur tot wat er uit de riolen naar boven komt.

Omdat veel klanten daar zozeer last van hebben als door de verbannen rookslierten, wordt nu met man en macht gewerkt aan middelen om te zorgen dat de lucht in de pubs echt aangenaam wordt om op te snuiven.

Volgens de marketing directeur van een groot caféconcern: 'het stinkt weliswaar niet meer naar sigaretten en in de ’gastro pubs’ kun je nu eindelijk ruiken hoe goed het eten er is, maar daarvoor zijn andere niet echt aangename geuren in de plaats gekomen'.

Een collega ziet een mogelijkheid om twee vliegen in één klap te slaan. De marketingmensen van de Mariott-hotelketen overwegen namelijk om in de bars een parfum te verspreiden dat hopgeur afgeeft, dat met andere woorden zowel aangenaam ruikt en dat de klant misschien zal aanzetten tot het bestellen van nog een pint.