In Libanon zijn zondagochtend de stembureaus geopend om twee vermoorde anti-Syrische politici te vervangen. De verkiezing geldt als een test voor de christelijke gemeenschap in Libanon die verdeeld is in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.
Er moeten opvolgers verkozen worden voor Pierre Gemayel en Walid Eido, twee politici die werden gedood bij aanslagen die volgens de anti-Syrische meerderheid werden georganiseerd door Damascus, dat de oppositie in Libanon steunt. De zetel van Eido in Beiroet zal vermoedelijk naar de kandidaat van de meerderheid gaan.

In Metn, een christelijke regio ten noordoosten van Beiroet, is men echter verdeeld over de zetel van Gemayel. Het gaat daar tussen Amin Gemayel, voormalig president en de vader van de vermoorde politicus, en Camille Khoery. Die wordt gesteund door Michel Aoen, de leider van de christelijke oppositie. Hij sloot een verbond met de pro-Syrische oppositie in het land om samen te strijden tegen de regering van premier Seniora.

Het kwam tijdens de campagne om de zetel geregeld tot confrontaties. Er heerst grote spanning in de streek en het Libanese leger en de politie hebben extra maatregelen genomen om geweld te vermijden.

Het stemmen begon om 06.00 uur Belgische tijd en loopt om 17.00 uur af. Van de verkiezingen wordt verwacht dat ze een beslissend effect zullen hebben op de nakende presidentsverkiezingen. Er moet dan een opvolger gevonden worden voor de pro-Syrische president Emile Lahoed, wiens ambtstermijn afloopt op 23 november.