,,Geen probleem met veiligheid in labo's die met mond- en klauwzeer werken''
LONDEN - Het mond- en klauwzeervirus dat op een boerderij in Groot-Brittannië werd ontdekt, lijkt zeer sterk op een stam die in een lab in de buurt voor onderzoek werd gebruikt, aldus de Britse premier Gordon Brown. De twee laboratoria voor dierlijk onderzoek op de site van Pirbright, waar zich een stam van het virus van mond- en klauwzeer bevindt, hebben echter geen ,,zwakke plek'' in hun veiligheidsprocedures gekend, zeggen ze.
De Britse premier Brown zei na overleg van het crisiscomité COBRA dat de ware oorsprong van mond- en klauwzeer op de boerderij in Surrey in het zuidwesten van Londen pas ten vroegste binnen 48 uur bekend is.

De laboratoria op de site van Pirbright ontkennen in ieder geval al een lek in hun veiligheidssysteem: ,,Het Instituut van dierlijke gezondheid (IAH) werkt met strikte procedures inzake bioveiligheid, die vastgelegd zijn door Defra, het ministerie van Milieu, Voeding en Landbouw'', aldus professor Martin Shirley, directeur van IAH.

Controles van de biologische veiligheid van de infrastructuur tonen geen zwakke plekken aan in de procedures, verzekerde Shirley. De directeur van het lab zei ook dat het ontdekte virus ,,zeer erg lijkt'' op een stam uit 1967 die in het lab bewaard wordt. ,,Onze resultaten tonen aan dat we het op een beperkte manier gebruikt hebben in het laboratorium tijdens de jongste vier werken'', benadrukte de man.

Het staatslab, dat sinds zondag onder politietoezicht staat, is het enige laboratorium in Groot-Brittannië dat bevoegd is om het levende virus van mond- en klauwzeer te manipuleren, op uitzondering van de productie van vaccins. Het laboratorium Merial, dat ook gesitueerd is op de site van Pirbright, maakte zondag in een persbericht bekend vertrouwen te hebben in de totale integriteit van de biologische veiligheid en de eerste controles van het bedrijf tonen ook daar geen lek in de procedures.

Volgens het bedrijf bevindt het onderzoek zich nog in een te vroeg stadium om de besmettingsoorzaak te bevestigen. Het lab Merial maakt deel uit van de vier laboratoria die door de Europese Unie werden aangesteld om het virus mond- en klauwzeer te manipuleren voor de productie van vaccins.

Voorzorgsmaatregelen

Het vervoer van dieren zonder een speciale toestemming bleef dit weekend echter verboden. Het exportverbod betreft koeien, schapen, varkens en de andere evenhoevige diersoorten, maar ook producten zoals melk en vlees. De maatregel heeft ook betrekking op het transport van dode dieren.

Er werd rond het besmette bedrijf een tijdelijke verboden zone van een kilometer, een beschermingszone van drie kilometer en een zone van tien kilometer onder streng toezicht afgebakend. Zes jaar geleden

De laatste uitbraak van MKZ in Europa was in 2001. De ziekte richtte toen grote schade aan. Zes miljoen dieren belandden toen op de brandstapel. Premier Gordon Brown brak zijn vakantie af vanwege de uitbraak. Hij zei dat de autoriteiten alles doen om het virus uit te roeien.

Door het uitblijven van nieuwe gevallen van de ziekte in Groot-Brittannië groeit de hoop dat het mond- en klauwzeervirus nu al tegengehouden is en dat het geen ramp zal veroorzaken zoals in 2001.