Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdagavond een wet goedgekeurd die de beperkingen op afluistering door de overheid in het kader van terrorismebestrijding opheft.
De wet werd met 227 stemmen tegen 183 aangenomen. De stemmingsuitslag betekent een overwinning voor het Witte Huis, dat zware debatten heeft gevoerd om de Democratische meerderheid in het Congres mee te krijgen.

De Senaat had vrijdagavond al met zestig stemmen tegen 28 ingestemd met de wet, die een gemoderniseerde versie is van de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), een wet uit 1978 die afluistering door de overheid binnen bepaalde grenzen toestaat als de nationale veiligheid in het geding is.

De nieuwe wet geeft de Amerikaanse regering expliciet de macht om, zonder gerechtelijk mandaat, de communicatie tussen mensen in de VS en het buitenland afluisteren. Ook telefoongesprekken en e-mails tussen twee mensen in het buitenland, maar die via de VS passeren, kunnen worden afgeluisterd in geval er gevreesd wordt voor terreur.