Kris Boeckmans, de 22-jarige laatstejaarsbelofte uit Schilde bij Antwerpen, heeft zondag in Hooglede-Gits de Belgische eer gered bij het afsluiten van de Europese kampioenschappen wielrennen. In de eindfase van de wegrit bij de beloften was niemand bestand tegen de renner van Davo, die eerder dit jaar een rit en de eindzege in de Tryptique Monts et Châteaux en een rit in de Spaanse Ronde van Navarra won. De Pool Jaroslaw Marycz was tweede, Sacha Modolo derde. Jens Keukeleire viel met een vierde plaats net naast het podium.
Het EK voor beloften kreeg een bijzonder snel verloop. Iets meer dan 48 km werden afgelegd in het eerste koersuur. Toen kort daarna even het tempo zakte, reed een kopgroep van elf weg. Onze landgenoot Romain Zingle in het gezelschap van de Fransman Yannick Martinez, de Tsjech Vojtech Hacecky, de Duitser Andreas Henig, de Ier Ronan McLoughlin, de Italiaan Marco Coledan, de Litouwer Evaldas Siskevicius, de Pool Kamil Zielinski, de Rus Timofey Kritskiy, de Oekraïner Dmytro Chuzda en de Noor Verard Breen

Van de 2:30 voorsprong die ze maximaal behaalden, hielden ze na de beklimming van de Kemmelberg (km 78) nog anderhalve minuut over. Bij het aanvatten van de vier plaatselijke ronden op 48 km van het einde bedroeg de voorsprong nog 1:15.

Toen het ernaar uitzag dat de vluchters gepakt zouden worden, demarreerde Timofey Kritskiy. Dat hij donderdag niet voor niets tweede werd in de tijdrit, liet hij in de laatste 30 km zien. Hij liet zijn medevluchters ter plaatse en werkte de laatste ronden alleen af.Achter hem was er een sterke Belgische ploeg nodig om met vereende krachten de kloof te dichten. De vooruitgeschoven pionnen Jan Ghyselinck en Sep Vanmarcke zegden dat ze zich niet meer zo goed voelden en vroegen aan Kris Boeckmans of het zin had om voor de spurt te rijden. De Antwerpenaar zag dat wel zitten.

Toch liet Timofey Kritskiy zich niet zomaar naar de slachtbank leiden. Hij ging pas in de laatste rechte lijn door de knieën. De eerste om hem te passeren was Kris Boeckmans en die liet niemand meer voorbij komen eens hij op snelheid gekomen was. Overwinning dus voor België en meteen ook de enige medaille uit acht wedstrijden.

'In feite waren Jan Ghyselinck en Sep Vanmarcke bij de briefing de beschermde renners en ik had niet anders verwacht. Dat ze in de finale zelf aan mij kwamen vragen of ze niet beter voor een spurt met mij konden werken, bewijst dat we een hechte ploeg gevormd hebben. Zonder hen en de andere jongens van de Belgische ploeg was de Rus Kritskiy zeker voorop gebleven. In de finale heb ik gegokt. Bij de laatste doortocht op de stenen van Gits heb ik het spoor van een Luxemburger gevolgd. Ik heb niet overgenomen en ik heb gegokt dat hij de kloof zou dichten naar de Rus. Toen die kloof klein genoeg geworden was, heb ik onmiddellijk gereageerd toen de Pool Marycz de eindspurt inzette. Toen heb ik niemand meer gezien', legt Boeckmans uit.