Mark Cavendish heerst in tumultueuze sprint
Foto: © Photo News
Spurtbom Mark Cavendish heeft de eerste rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. In een tumultueze sprint, waar Tom Boonen moest uitwijken naar een andere straat (!), haalde 'Cav' het voor de Amerikaan Tyler Farrar en de Fransman Romain Feillu.
Erg veel kansen zullen de sprinters in deze Tour de France niet krijgen, maar hun eerste mogelijkheid hebben ze wel meteen gegrepen. De renners moesten vandaag wel vier korte hellingen over, maar de rit verliep op de perfecte manier voor de sprintersploegen.

Vier renners gingen er na een zenuwachtig wedstrijdbegin vandoor: de Nederlander Stef Clement, De Fransen Cyril Dessel en Stéphane Augé en de Fin Jussi Veikkanen die de bolletjestrui overhoudt aan deze rit.

Saxo Bank, de ploeg van gele trui Fabian Cancellara, controleerde het tempo in het peloton, tot Team Culumbia, de ploeg van topfavoriet Cavendish, overnam.

De vier leiders werden gegrepen op 12 kilometer van de streep en we stevenden dus af op een massasprint. In volle sprint gingen enkele renners tegen de grond, waardoor ook Tom Boonen zijn kansen in het water zag vallen.

In die massasprint stond er geen maat op Cavendish. Hij won met lengtes voorsprong op Tylar Farrar en Romain Feillu.

De Zwitser Cancellara (Team Saxo Bank) behoudt uiteraard de gele leiderstrui.