Max Nagl wint GP motorcross van Zweden
Foto: Epa
De Duitser Maximilian Nagl (KTM) heeft de Grote Prijs van Zweden in de MX1-klasse gewonnen. Dit is de elfde manche die meetelt voor het wereldkampioenschap.
Nagl, winnaar van de eerste reeks, haalde het in Uddevalla voor de Italiaanse WK-leider Antonio Cairoli (Yamaha), de beste in de tweede reeks, en Ken de Dycker (Suzuki).

In de eerste manche was de snelste start voor Nagl, die onze landgenoten Ken de Dycker en Clement Desalle voorafging. Nagl en de Dycker sloegen een kleine kloof en reden enkele meters weg van Desalle. De Dycker bleef de ganse wedstrijd in het wiel van Nagl, maar geraakte Nagl nooit voorbij. Nagl won zo de wedstrijd voor de Dycker. In de achterhoede was Antonio Cairoli na een slechte start pas op de zevende plaats doorgekomen na één ronde. De leider in het WK klom gestaag op naar de koplopers maar stuitte uiteindelijk op een beresterke Desalle, die de Italiaan meesterlijk achter zich hield.

In de tweede manche zette Cairoli orde op zaken. Hij nam de beste start voor Nagl, Philipaerts en de Dycker en zat zo meteen in een goede positie. Cairoli controleerde de wedstrijd en liet Nagl niet dichter dan op twee seconden komen. Hij reed dan ook zonder problemen naar de overwinning. Achter Nagl vochtten de regerende wereldkampioen Philipaerts en Ken de Dycker een verbeten duel uit voor de derde plaats. De Suzuki-rijder slaagde er niet in de wereldkampioen te passeren en finishte als vierde, wat genoeg was voor het eindpodium. Clement Desalle werd vijfde.

Max Nagl wint zo zijn tweede GP van het seizoen en loopt enkele puntjes in op de leider Cairoli, die nog steeds stevig aan de leiding staat met 58 punten voorsprong op Nagl. Clement Desalle springt over Coppins naar de vierde plaats terwijl Ken De Dycker blijft hangen op de zesde plaats in de tussenstand voor het WK.

Rui Goncalves baas in de MX2-klasse
In de MX2-klasse ging de overwinning voor de tweede maal op rij naar de Portugees Rui Goncalves (KTM). Goncalves moest de overwinning in de eerste reeks nog laten aan het Duitse wonderkind Roczen maar won overtuigend in de tweede manche. In de eindstand werd Goncalves op het podium bijgestaan door Ken Roczen en Gautier Paulin.

Mooie prestaties waren er ook voor onze landgenoten in Uddevalla. Joel Roelants (KTM) behaalde met een vijfde en een vierde plaats zijn beste prestatie van het seizoen en werd vijfde in de eindstand. Dennis Verbruggen (Honda) werd elfde in de eindstand en de jonge Nick Triest werd twaalfde. Jeremy van Horebeek werd zestiende maar moest opgeven in de tweede manche.

Opschudding was er wel in de MX2-klasse toen werd vernomen dat de leider in het WK, Marvin Musquin, niet van start ging. Musquin, die midden dit seizoen contractbreuk pleegde, werd deze week verplicht om terug met zijn oude motor te rijden, die echter intussen al ingenomen was door een andere rijder. Musquin verliet het team wegens wanbetaling en ging aan de deur kloppen bij KTM, dat hem voorlopig van materiaal voorzag. Per dag dat hij echter nog voor KTM rijdt, moet hij een zware boete betalen. Daarom kwam hij dus niet aan de start dit weekend maar behoudt nog altijd de leiding in de tussenstand. Men is druk op zoek naar een oplossing voor de GP van Lommel, die begin augustus verreden wordt.