Duiven kunnen niet alleen vanop vele honderden kilometers hun thuisbasis terugvinden, nu blijkt dat ze zelfs het verschil zien tussen een goed en een minder geslaagd kunstwerk en dat op grond van de kleuren en patronen van een schilderij. Die ontdekking, waar de Sunday Telegraph melding van maakt, danken we aan Japanse onderzoekers.
Onder leiding van professor Shigeru Watanabe van de Keio universiteit in Japan, werd aan een kunstleraar en 10 andere volwassenen gevraagd om de kunstwerkjes van een groep scholieren te bekijken en te beoordelen op grond van hun duidelijkheid en herkenbaarheid. Het ging daarbij om aquarellen en om werk in pastel.

Verschillen in schoonheid en materiaal

Nadat die 'jury' had vastgesteld of een schilderij (naar menselijke normen) goed of slecht was, kwamen de duiven in actie. Ze kregen dezelfde schilderijtjes in een computersimulatie te zien en als ze met hun snavel een 'goed' werkje aanwezen, kregen ze een beloning. Voor het aanduiden van een eerder als 'slecht' beoordeeld werk kregen ze niks. Vervolgens kregen ze een mengeling van 'goede' en 'slechte' werkjes te zien en daaruit bleek dat ze opnieuw zagen wat goed was.

In een tweede test werd nagegaan of ze het verschil konden zien tussen het gebruikte materiaal en ook hier 'herkenden' de duiven of er was geschilderd met waterverf dan wel of er krijt was gebruikt.

Duiven kunnen schoonheid beoordelen

Volgens professor Watanebe 'toont dit onderzoek aan dat duiven schoonheid beoordelen op een manier die aan mensen doet denken. We hebben lang gedacht dat kunstuitingen waren voorbehouden aan mensen, maar nu weten we dat ook duiven, na een training, het onderscheid kunnen maken tussen 'goede' en 'slechte' kunst. Het ging bij ons onderzoek niet om een gesofistikeerde beoordeling van kunst, maar we weten nu dat duiven beoordelingsvermogen hebben dat vergelijkbaar is met dat van mensen'.