Dirk Van Tichelt nummer één van de wereld
Foto: ap
Dirk Van Tichelt heeft op de Grand Slam judo in het Braziliaanse Rio de Janeiro goud veroverd in de klasse tot 73 kg. In de finale won hij na 1 minuut en 40 seconden met ippon van de Braziliaan Leandro Guilheiro. Eind mei pakte Van Tichelt in Moskou al zilver in de tweede Grand Slam van het seizoen. Hij haalt ook zijn diploma licentiaat LO en wordt de nieuwe nummer één van de wereld.
Dirk Van Tichelt:'Wat een geweldige dag'
's Ochtends kreeg ik te horen dat ik mijn diploma van licentiaat Lichamelijke Opvoeding behaald heb, mét onderscheiding! Daarna win ik het grandslamtoernooi.'

'In de finale klop ik de Braziliaan Leandro Guillermo in het hol van de leeuw. Al was het eigenlijk mijn makkelijkste wedstrijd.'

'En door mijn overwinning word ik nummer één van de wereld. Er zijn maar weinig Belgen die dat kunnen zeggen.'

Van Tichelt beëindigde ook zijn kampen tot aan de finale allemaal met ippon: tegen de Eduadoraan Fernando Ibanez, de Braziliaan Rodrigo Rocha, de Canadees Nick Tritton en de Israëliër Yoel Razvozov.

Eerder op de dag pakte Ilse Heylen (-52 kg) al brons en werden Katrien Verheeke (-63 kg) en Amélie Rosseneu (-48 kg) vijfde in hun categorie.

Qua belang komt een Grand Slam net onder een Masters en het WK. Rio de Janeiro is de derde van vier Grand Slams in 2009.