Twee op drie burgemeesters worden bedreigd
Daniël Termont Foto: © Florian Van Eenoo
Twee op drie Vlaamse burgemeesters kreeg al te maken met ernstige bedreigingen tot zelfs doodsbedreigingen en hoewel fysiek geweld tegenover burgemeesters eerder zeldzaam is, kreeg 1 op 10 Vlaamse burgervaders er al mee te maken. Dat blijkt uit een enquête van De Zondag. De helft van alle Vlaamse burgemeesters stuurde een antwoord terug.
Onlangs kreeg de Gentse burgemeester Daniël Termont een vuistslag in het gezicht van een ontevreden Gentenaar. De Zondag zocht daarop uit of ook andere Vlaamse burgemeesters dergelijke zaken te verduren krijgen en stelde vast dat burgemeester zijn 'heus niet altijd even leuk' is.

Kogelbrief

Uit de rondvraag bleek dat onder andere de burgemeesters van Gavere, Meerhout en Herent in het verleden al een brief met een kogel ontvingen. De burgemeester van Temse kreeg te horen dat iemand hem met een mes te lijf zou gaan. 'Op de Kaaifeesten heeft de politie de man met een mes in zijn bezit ook effectief opgepakt in mijn nabijheid', zegt Luc De Ryck.

Burgemeester Dirk De Vis van Ham kreeg een kopstoot van een motorrijder en burgemeester Dirk Claes van Rotselaar werd in een krantenwinkel aangevallen, met twee gebroken ribben als gevolg.

Handgranaten en uitwerpselen

Op de vraag of ze thuis ooit al ongewenste zaken kregen toegestuurd antwoordde 1 op 3 burgemeesters positief. Zo vond de burgemeester van Herent een handgranaat in de bus terwijl enkele andere burgemeesters er uitwerpselen aantroffen. Ook werd bij 1 op 3 burgemeesters hun huis of auto al beschadigd.