Op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay in Cuba is donderdag het eerste Amerikaanse proces begonnen tegen vijf verdachten van de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington.
Een van de verdachten is Khalid Sheikh Mohammed, volgens de Amerikaanse regering het brein achter de aanslagen.

Mohammed heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor de planning van de aanslagen van 11 september 2001. Hij heeft ook verklaard talloze andere terreuracties tegen Amerikaanse doelen te hebben voorbereid.

Volgens de Pakistaanse president Pervez Musharraf is hij ook de opdrachtgever van de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl in Karachi, begin 2002.

Handlangers

De andere vier beklaagden staan terecht voor hulp aan de 19 kapers van 11 september. Een van hen is de 36-jarige Ramzi Binalshibh. Oorspronkelijk zou hij bij de vliegtuigkaping aanwezig geweest zijn, maar hij kreeg geen Amerikaans visum.

Ali Abdel Aziz Ali uit Koeweit zou de vliegtuigkapingen gefinancierd hebben.

De Saudiër Mustafa Ahmed al-Hausawi zou de kapers geld bezorgd hebben. Kort na de aanslagen zou hij een ontmoeting hebben gehad met de leider van Al-Qaeda, Osama bin Laden.

Ten slotte staat ook Walid bin Attash terecht. Hij assisteerde de terroristen in het vliegtuig en zou rechtstreeks contact gehad hebben met hen.

Bij de aanslagen van 9/11, gepleegd met gekaapte vliegtuigen, kwamen in totaal 2973 mensen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in en rond de twee torens van het World Trade Center in New York.

Foltering

Verwacht wordt dat de verdediging van de vijf zich zal concentreren op Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft laten weten dat de militaire aanklagers de doodstraf tegen de vijf verdachten zullen eisen.

Khalid Sheikh zit al ruim vijf jaar vast en werd in die periode onderworpen aan 'waterboarding', een ondervragingstechniek waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de verdediging van de verdachten die ondervragingstechnieken en de rechtsmiddelen die de regering-Bush heeft ontwikkeld na de aanslagen, zwaar op de korrel nemen.

Er zijn een aantal journalisten uitgenodigd in de nieuwe rechtszaal in Guantanamo, maar het proces zal maar gedeeltelijk openbaar zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig