Het terreurnetwerk Al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op de Deense ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, waarbij maandag zes mensen om het leven kwamen en tientallen gewond raakten. De claim staat op een internetsite die regelmatig door moslimextremisten wordt gebruikt.
Een commandant van Al-Qaeda in Afghanistan zegt in de boodschap dat de aanslag was bedoeld om Denemarken te straffen vanwege de recente herpublicatie van een van de spotprenten van Mohammed.

Als Denemarken zich niet verontschuldigt voor die prenten, zullen meer aanslagen volgen. De aanslag van maandag, gepleegd door een 'martelaar', moet dan worden beschouwd als 'de eerste druppel regen', luidde het dreigement. Deense ambassades zijn eerder bedreigd vanwege de spotprenten van Mohammed.

Geen toegevingen

De Deense premier Anders Fogh Rasmussen zei maandag dat Denemarken niet toegeeft aan terroristen en dat de aanslag geen reden is om beleidsveranderingen door te voeren.

Toen de spotprenten in 2006 voor het eerst verschenen, werden Deense ambassades in Libanon, Syrië en Iran aangevallen door woedende menigtes.

In april van dit jaar werd het personeel van Deense ambassades in Algerije en Afghanistan enige tijd elders ondergebracht vanwege terreurdreiging naar aanleiding van de spotprenten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig