Win een bijzitter
BRUSSEL - De website clint.be zorgt vermoedelijk voor een primeur in de aanloop naar de verkiezingen van 10 juni. Het nieuwe online magazine schrijft namelijk een wedstrijd uit voor al wie is opgeroepen om komende zondag bijzitter te zijn. De hoofdprijs: een vervanger die in jouw plaats zal gaan 'zitten'.
De bedoeling is dat je als het ware campagne voert om jouw goede zaak te verdedigen. Dat kan door op de website van clint een campagnefoto op te laden en zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen om op jou te stemmen. Verkiezingen in het klein, als het ware.

De winnaar zal op 10 juni enkel het naar het dichtsbijzijnde stembureau moeten om zijn eigen stem uit brengen. Clint.be zorgt naar eigen zeggen voor een interimaris om jouw taken over te nemen.

Legaal

Of dat nu allemaal kan volgens de Belgische wetgeving is nog de vraag. Bij Binnenlandse Zaken klinkt het zo: 'Wie als bijzitter wordt opgeroepen, kan dat aanvechten bij de magistraat die het kantonhoofdkantoor voorzit. Maar een vervanger kan je zelf niet aanduiden'.

Clint.be is zich ervan bewust dat hun opzet gekelderd zou kunnen worden. 'Indien de voorzitter van het betreffende stembureau zijn veto stelt tegen onze interimaris, dan hebben we toch nog een leuke verrassing voor onze winnaar', aldus algemeen directeur Reinout Vangeel. Die winnaar zal dan natuurlijk alsnog de dag in het stembureau moeten doorbrengen.

Beperkte slaagkansen dus, maar Clint.be heeft er zijn nieuwe online magazine wel mee op de kaart gezet. Kleine noot: hoewel de webiste zich hoofdzakelijk op mannen richt, mogen ook vrouwen aan de wedstrijd deelnemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig