Nadal wint finale Roland Garros
Foto: belga
PARIJS - Rafael Nadal kwam, zag en overwon in Parijs. Als eerste tennisser sinds de Zweed Mats Wilander in 1982 triomfeerde de jonge Spanjaard bij zijn debuut op de Franse Open. ’s Werelds nummer vijf, die vrijdag zijn 19e verjaardag vierde met een zege tegen Roger Federer, hield als vierde reekshoofd in zijn eerste grandslamfinale de ongeplaatste Argentijn Mariano Puerta (ATP-37) af: 6-7 (6/8), 6-3, 6-1, 7-5 in 3u24. Ook voor de 26-jarige Puerta was het de eerste grandslamfinale uit zijn carrière.
In een knappe mannenfinale moest Nadal onder het toeziend oog van het Spaanse vorstenpaar langer dan verwacht vechten om de beker te mogen ontvangen uit handen van de Franse voetbalvedette Zinedine Zidane. Alleen al de eerste set tussen beide gravelspecialisten duurde 72 minuten. Puerta weerde zich ondanks een blessure aan de rechterdij als een duivel in een wijwatervat, maar kon het kunststukje van zijn landgenoot Gaston Gaudio, die vorig jaar als ongeplaatste speler de beste was in Parijs, niet overdoen. Zo miste hij drie setballen in de vierde set. Na 3u24 bracht Nadal bij zijn eerste matchbal de eerste finale van de Franse Open tussen twee linkshandige spelers tot een goed einde. Vorig jaar moesten de twee nog verstek geven voor Parijs: Nadal met een gebroken elleboog, Puerta wegens een dopingschorsing.

Puerta, die voorheen in op de Franse gravel slechts in de derde ronde was geraakt, hernam tijdens de zomer van 2004 de competitie als nummer 440 van de wereld. Hij miste in de vierde set drie setballen

Nadal is zonder twijfel de ’gravelkoning’ van het seizoen. Met zes toernooizeges en slechts twee nederlagen in 40 wedstrijden legt hij een waanzinnig palmares voor. Zijn zege in de finale was de 24e op rij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig