Zwitsers willen Schengen en homo-rechten
BERN - De Zwitsers hebben voor de deelname van hun land aan het Schengen-verdrag gestemd. Dat betekent dat paspoortcontroles aan de Zwitserse grens voor inwoners van de Schengen-landen, waaronder België, vanaf 2007 tot het verleden behoren. Het voorstel van de regering haalde het met 55 procent. De Zwitsers moesten zich ook uitspreken over de vraag of homoseksuele stellen meer rechten moeten krijgen. Deze vraag werd door 58 procent van de kiezers met ja beantwoord.
Gezien de uitslagen van de recente referenda over de Europese grondwet in Frankrijk en Nederland werd er vooraf aan getwijfeld of het voorstel over de deelname aan Schengen het zou halen. Commentatoren dachten dat de kiezers door de uitslag van het Franse en Nederlandse referendum makkelijker ’nee’ zouden durven zeggen.

De Zwitserse coalitieregering wilde aansluiting bij de Schengenzone, omdat dit volgens haar de Zwitserse economie ten goede zal komen. Meer open grenzen zullen de inkomsten uit toerisme doen toenemen en de toegang tot de Europese markt verbeteren.

Vorig jaar werden Zwitserse automobilisten onaangenaam verrast toen Duitsland zonder waarschuwing vooraf intensieve controles ging uitvoeren aan de grens. Terwijl Zwitsers normaal gesproken zonder meer mochten doorrijden, moesten zij nu in de file staan. Deze Duitse beleidswijziging veroorzaakte een aanzienlijke toename in de Zwitserse steun voor aansluiting bij de Schengenzone.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig