Britse Europa-korting onder vuur
Schröder, Blair en Chirac
BRUSSEL/BERLIJN - In de schaduw van het debat over de ratificatie van de Europese grondwet en de organisatie van het Britse referendum hebben de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de Franse president Jacques Chirac een tweede prik uitgedeeld aan de Britse premier Tony Blair. Beide leiders hebben een nieuwe aanval geopend op de Britse korting op de Europese begroting.

Het etentje van Schröder en Chirac in Berlijn is zaterdagavond in Londen met argusogen gevolgd. De houding van de Duits-Franse tandem is immers van belang voor de politieke toekomst van Blair. Indien Chirac en Schröder hun Europese partners kunnen motiveren het ratificatieproces verder te zetten, is Blairs politieke carrière in Downing Street afgelopen. In een referendum zou de Britse kiezer de grondwet immers zo goed als zeker verwerpen en dan ligt voor minister van Financiën Gordon Brown de weg naar het premierschap open.

,,Doodgraver van de grondwet''

Schröder en Chirac stelden zaterdag dat elke lidstaat ,,het recht en de plicht'' heeft de grondwet aan het parlement of de kiezer voor te leggen. Vooral Frankrijk vreest dat Blair, die binnen drie weken het voorzitterschap van de Unie overneemt, de doodgraver van de grondwet wordt. ,,Wanneer Groot-Brittannië het voorzitterschap waarneemt, draagt het de zware verantwoordelijkheid om de geest van integratie vooruit te helpen'', zo lanceerde Chiracs woordvoerder Jérome Bonnafont een verwittiging aan het adres van Blair.

De Britse premier probeert intussen het hoofd koel te houden. Schröder en Chirac, zo citeerde de Britse openbare omroep BBC zondag bronnen in Downing Street, vertegenwoordigen in een Europese Unie met 25 lidstaten slechts de mening van twee landen. Hoewel hij er volgens diverse Britse media van overtuigd is dat de grondwet ,,dood'' is, wenst Blair de discussie op de Europese top van midden juni af te wachten vooraleer hij een definitief standpunt inneemt. Wel zal minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw maandag alvast de marsrichting aangeven. Hij gaat in het Britse parlement de opschorting van de voorbereiding van het referendum aankondigen.

Britse korting op de Europese begroting

Het is best mogelijk dat Blair nogal wat medestanders vindt in de discussie over de grondwet. Er zijn immers nogal wat spelers de mening toegedaan dat een mogelijke aaneenschakeling van mislukte referenda de Unie enkel nog meer politieke schade kan opleveren. De Britse premier heeft echter geen medestanders in een ander cruciaal debat dat op de top van juni op tafel zal belanden: de afschaffing, uitdoving of toch minstens inperking van de Britse korting op de Europese begroting.

In het dossier van de meerjarenbegroting van de EU zorgde Schröder zaterdag voor een verrassing. Hij liet via zijn woordvoerder Bela Anda optekenen dat Duitsland bereid is ,,te bewegen als de anderen dat ook doen''. Totnogtoe verdedigde Duitsland een strikte beperking van de uitgaven en de vervroegde verkiezingen bij onze oosterburen dreigden dat standpunt nog te versterken. ,,Ik ga geen landen bij naam noemen, maar de kanselier heeft duidelijk gemaakt dat iedereen moet bewegen als we een akkoord willen bereiken'', stelde Anda.

Duitsland krijgt sympathie

De Duitse forcing rond de Britse ’rebate’ zal zonder twijfel op veel sympathie kunnen rekenen. De jaarlijkse korting van ongeveer 5 miljard euro is zowel voor de oude als de nieuwe lidstaten een doorn in het oog, want iedereen betaalt een deel van die rekening.

Gevraagd of Frankrijk de opmerking van Schröder deelt, antwoordde Bonnafont op de persbriefing met een volmondig ,,ja''. Gevraagd of dit betekent dat Frankrijk het akkoord uit 2002 over de landbouwsubsidies wil herzien, volgde een meer ontwijkend antwoord. ,,Dat akkoord hield reeds rekening met de uitbreiding en moet dus bewaard blijven'', betoogde de Franse zegsman.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig