Teen-pics domineren MTV Film Awards
Mean Girls, een van de films die in de prijzen viel bij de MTV Film Awards
LOS ANGELES - Met highschool-lol - in onderbroekenversie bij Mean Girls en gewone versie in Napoleon Dynamite - als grote overwinnaar, hebben de jaarlijkse MTV Film Awards bewezen dat er nog zekerheden in het leven zijn. Beide rolprenten wonnen drie trofeeën, vergulde popcornbekers. Die worden door het overwegend piepjonge MTV-publiek toegekend.

De jonge actrice Rachel McAdams won ook drie onderscheidingen: vrouwelijke doorbraak (als gemeenste van alle Mean Girls), beste natte kusscène (in The Notebook) en beste team (samen met Lindsay Lohan in Mean Girls). Lohan bleek tevens de beste actrice tout court, beter nog dan Oscarwinnares Hillary Swank.

Ook de hoofdrolspeler in Napoleon Dynamite, Jon Heder, won meer dan een onderscheiding: mannelijke doorbraakol en muzikale prestatie. Napoleon Dynamite haalde het als beste film, ondanks concurrentie van Ray en het pareltje Spider-Man 2.

Ook acteurs van middelbare leeftijd werden een MTV-trofeetje rijker. Zo werden Daryl Hannah en Uma Thurman bekroond voor hun oogverblindende vechtpartij in Kill Bill 2 en vond Leonardo DiCaprio voor zijn Howard Hughes-rol in Aviator soelaas voor de verloren Oscarrace. En Tom Cruise kreeg, hoewel hij bijlange na Abraham nog niet heeft gezien, reeds een Lifetime Achievement Award, de allereerste uit de MTV-geschiedenis.

Zelfs de derde leeftijd werd door het MTV-volkje niet vergeten: Dustin Hoffman bleek voor zijn rol als Bernie Focker in Meet the Fockers de beste komische acteur van 2004.

Een award voor de beste niet-Engelstalige film wordt nog steeds niet uitgereikt. De organisatoren gaan ervan uit dat dat soort intellectuele onzin niet aan de van vitaliteit bruisende MTV-jeugd is besteed.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig