TEHERAN -Iran heeft officieel ingestemd met de vraag van de Europese Unie om zijn omstreden nucleaire activiteiten op te schorten tot eind juli. Dat meldt de nieuwsdienst Mehr zondag. Met de EU bereikte Iran onlangs een vergelijk over de opschorting. In ruil moet Europa Iran concrete voorstellen over samenwerking voorleggen.
Op een beraad in Genève wisten de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland vorige maand Iran ervan te overtuigen om alle verrijkingsactiviteiten op te schorten tot eind juli of begin augustus. Tegen die tijd willen de drie EU-lidstaten het moslimregime een pakket voorstellen aanbieden. Volgens zegsman Hoessein Moessavian van de Iraanse onderhandelaars moet het Europese plan alleszins een erkenning bevatten van het recht van Iran om nucleaire activiteiten uit te voeren met het oog op haar energienoden. De westerse landen vrezen echter dat het regime met de verrijking van uranium een atoombom wil maken.

Iran heeft voorgesteld om het verrijkte uranium over te brengen naar Rusland, waar het in centrifuges zou worden gepompt en pas nadien zou worden teruggebracht naar Iran. Die werkwijze garandeert volgens Teheran dat het verrijkte uranium enkel voor vreedzame doeleinden zal dienen. De EU heeft nog geen duidelijke stelling ingenomen over dit voorstel, maar de Verenigde Staten hebben het idee al verworpen.

De Europeanen hopen dat de presidentsverkiezingen van 17 juni voor een doorbraak in de onderhandelingen kunnen zorgen. Als favoriet geldt immers de meer pragmatische Akbar Hashemi-Rafsanjani.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig