MADRID - Honderdduizenden Spanjaarden hebben zaterdag in Madrid gedemonstreerd tegen een voorstel van de regering om onderhandelingen te beginnen met de Baskische afscheidingsbeweging ETA, als die het geweld afzweert. Vooraan in de demonstratie liepen nabestaanden van slachtoffers van door de ETA gepleegde aanslagen. Ook oud-premier José Maria Aznar en oppositieleider Mariano Rajoy liepen mee.
De demonstranten riepen leuzen tegen premier José Luis Rodriguez Zapatero en zijn sociaal-democratische regering en eisten het aftreden van de ombudsman voor slachtoffers van terrorisme, Gregorio Peces Barba, die niet wilde meelopen omdat de demonstratie volgens hem een politiek karakter had. De schattingen van het aantal demonstranten liepen uiteen van 200.000 tot 850.000.

Zapatero acht de tijd rijp voor onderhandelingen met de ETA, die meer dan achthonderd doden op haar geweten heeft, omdat de groep door de arrestatie van een groot aantal van haar leiders ernstig zou zijn verzwakt en al twee jaar niemand meer heeft vermoord. De ETA heeft nog niet op het aanbod van de premier gereageerd, maar sinds het parlement er half mei mee instemde heeft de groep een zestal kleine bomaanslagen gepleegd. In de Baskische stad Bilbao demonstreerden zaterdag duizenden aanhangers van de verboden partij Batasuna, die als de politieke tak van de ETA wordt gezien, voor vrede.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig