WARSCHAU - Monseigneur Stanislaw Dziwisz, de persoonlijke secretaris van de overleden Johannes Paulus II en zijn testamentuitvoerder, heeft zaterdag in een interview met de openbare Poolse radio gezegd dat hij de persoonlijke notities van de paus niet heeft verbrand, hoewel dat de laatste wil was van de kerkleider.
Dziwisz, die vrijdag door paus Benedictus XVI tot aartsbisschop van Warschau werd benoemd, verklaarde dat het gaat om ,,een grote rijkdom'' die moet bewaard worden voor het nageslacht. ,,Alles zal geordend worden'', aldus Dziwisz. ,,Er is niets bij dat zich leent om verbrand te worden. Het is een rijke erfenis. Het zijn belangrijke teksten. Alles moet bewaard worden.''

Volgens Dziwisz kunnen de teksten dienen voor het zaligverklaringsproces van Johannes Paulus II, dat door zijn opvolger Benedictus XVI geopend werd. Dziwisz is van oordeel dat de teksten, eens geinventariseerd, publiek moeten gemaakt worden.

Dagboek

De aartsbisschop verklaarde ook dat hij tijdens het hele pontificaat van Johannes Paulus II dag na dag een dagboek heeft bijgehouden. Hij is bereid dit ter beschikking te stellen van de historici in het kader van het zaligverklaringsproces.

De 66-jarige Dziwisz werd op 23 juni 1963 door Karol Wojtyla, die toen aartsbisschop van Warschau was, priester gewijd. De twee mannen zouden mekaar hebben leren kennen op de skipistes van Zakopane in het Tetragebergte. Sinsdien is het leven van Stanislaw Dziwisz verbonden gebleven aan dat van zijn aartsbisschop. In 1966 werd hij zijn persoonlijke secretaris en hij is dat gebleven toen Karol Wojtyla in 1978 paus werd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig