PARIJS - Er is een sanctieprocedure opgestart tegen de burgemeester van de zuidwestelijke Franse gemeente Bègles, Noël Mamère. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Dominique de Villepin zaterdag bekendgemaakt. Mamère heeft zaterdagmorgen het eerste homohuwelijk in Frankrijk bekrachtigd.
De 31-jarige Bernard Charpentier en de 34-jarige Stéphane Chapin hebben er hun ja-woord gegeven. De ceremonie werd op straat zowel toegejuicht als afgekeurd.

Voordien had de procureur van Bordeaux al zijn verzet tegen het huwelijk kenbaar gemaakt. Ten eerste omdat het burgerlijk wetboek niet in het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht voorziet, ten tweede omdat het paar een ,,fictief adres" heeft opgegeven waardoor de burgemeester geen enkele ,,territoriale bevoegdheid" heeft.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken heeft de burgemeester de wet met voeten getreden en heeft hij verzaakt aan zijn plichten als burgemeester, terwijl premier Raffarin hem in het parlement plechtig had gewaarschuwd.

De Villepin zei niet in het debat over de grond van de zaak te willen treden omdat dat een zaak van het Franse parlement is. ,,Ik ben van plan de wet van de republiek en het gezag van de staat te laten naleven. En die gelden voor het hele territorium".

Minister van Justitie Dominique Perben heeft zaterdag gevraagd dat ,,meteen een verzoek tot ongeldigheid" voor de rechtbank van eerste aanleg in Bordeaux wordt ingeleid. De bewindsman heeft het parket van Bordeaux ook gevraagd een gerechtelijk onderzoek op te starten. Volgens Perben heeft burgemeester Noël Mamère met kennis van alles de wet overtreden.