ANTWERPEN - Groen! heeft zaterdag de volledige lijst van Antwerpse kandidaten bekendgemaakt voor de Kamer. De partij heeft ook tien speerpunten opgesteld waar rond de campagne zal draaien in de provincie Antwerpen. Dat vernam Belga van Johan Malcorps van Groen! .
Meyrem Almaci uit Berchem zal op 10 juni de Kamerlijst trekken. Zij wordt gevolgd door Dirk Geldof uit Berchem en Ethel Brits uit Geel. Marina De Bie uit Mechelen en Bart Cabanier uit Turnhout vervolledigen de eerste vijf plaatsen. De lijstduwers zijn Mieke Vogels uit Deurne, Ingrid Pira uit Mortsel en Fatima Bali uit Borgerhout.

Bij de opvolgers staan Ethel Brits en Dirk Geldof op de eerste en de tweede plaats. Achteraan bij de opvolgers staan Erwin Pairon uit Berchem en Lieve Stallaert uit Antwerpen. Van de 24 kandidaten komen er vijftien uit het arrondissement Antwerpen, zes uit het arrondissement Turnhout en drie uit Mechelen.

Groen! trekt in Antwerpen de campagne op gang met een programma van tien speerpunten. Zo wil de partij dat er voor de provincie Antwerpen een klimaatplan wordt opgemaakt waarbij bedrijven ondersteund worden die de CO2-uitstoot proberen te beperken. De partij pleit er ook voor om de snelheid op alle autosnelwegen op Antwerps grondgebied terug te brengen tot 80 kilometer per uur en ze wil maatregelen nemen om de vervuiling van de scheepvaart tegen te gaan.

De partij wil ook dat het Antwerpse voorstadsnet van de NMBS wordt uitgebreid en dat tegen 2020 ongeveer 20 procent van de landbouw biologische landbouw wordt. Verder moeten volgens Groen! de minimumuitkeringen opgetrokken worden tot het niveau van de Europese armoedegrens en moet de administratie van financiën versterkt en gemoderniseerd worden om de belastingfraude in Antwerpen de kop in te drukken.

Groen! wil daarnaast ook nog aandacht voor betaalbaar wonen, het opstellen van een diversiteitsplan, een duidelijk statuut voor mensen zonder papieren en tenslotte een grotere rol voor de Universiteit Antwerpen in het ontwikkelingsbeleid.