Sp.a/Spirit kiest voor slogan 'Ja!'
Johan Vande Lanotte Foto: pmg
SP.A/Spirit trekt met een wel heel eenvoudige slogan naar de kiezer: JA! Het kartel plaatst op het verkiezingscongres een scherpe uitval naar Suez, eigenaar van de Belgische kerncentrales.
‘De mensen hebben jarenlang betaald voor de dure kerncentrales, zodat nu een monopolist zijn winst kan opstrijken. Wel, wij zeggen dat die monopolist en niet de consument nu zal moeten betalen voor de ommezwaai die nodig is in de energieproductie. Anders dan de andere partijen kiezen wij hier de kant van de consument, niet van de producent. Wie zei dat er geen progressief en conservatief, geen links en rechts meer bestond’, haalde SP.A-kopman Johan Vande Lanotte uit naar Open VLD en CD&V.

Suez, via dochter Electrabel eigenaar van de nucleaire centrales in ons land, is al langer kop van jut bij de Vlaamse socialisten. Tijdens het verkiezingscongres zaterdag in Kortrijk riep de SP.A het Franse bedrijf nogmaals uit tot vijand van het volk, al vermeed Vande Lanotte wel zorgvuldig man en paard te noemen.

‘Energie wordt een van dé grote knopen die de volgende regering moet doorhakken. En daarbij zal het niet gaan om de vraag of de kerncentrales al dan niet dicht gaan. In dat debat hebben we het gelijk aan onze kant, en dat zullen we rustig aantonen. Het gaat er over wie de factuur voor de koerswijziging in ons energiebeleid zal moeten betalen’, zei Vande Lanotte.

Hij kondigde aan dat de partij binnenkort een website onthult met daarop in detail het technisch scenario voor de uitstap uit kernenergie, ‘zodat de demagogie rond de gevolgen van een sluiting kan ophouden’. ‘Het licht zal niet uitvallen door stroompannes, zoals pessimisten voorspellen’.

Zes strijdpunten

Heel de strak geregisseerde verkiezingsshow stond in het teken van optimisme, waarbij ‘de maakbaarheid van de samenleving’ de slagzin blijft voor de socialisten. Meteen onthulden SP.A en Spirit dat zij achter de JA-campagne van de afgelopen weken zitten. In het straatbeeld doken gekleurde affiches met positieve slogans op, een beetje in de stijl van Bond Zonder Naam. Hier en daar werd gesuggereerd dat het een antwoord zou zijn op de Antwerpse protestpartij ‘Nee’.

Vlak na de speech van Spirit-voorzitter Geert Lambert stormde plots ene ‘Jan Mathys uit Gent’ het podium op, om zich bekend te maken als spreekbuis van de JA-beweging. Hyperactief molenwiekend legde de jongeman uit ‘dat het wreed wijs was dat de SP.A nu onze slogans overneemt, want er moet meer positivisme zijn in de samenleving.’

Ook vice-premier Freya Van den Bossche (SP.A) en Bert Anciaux (Spirit) maakten van het kiescongres een luchtig verteerbaar geheel. Als volwaardige mediafiguren praatten ze de voorstelling van de senaatslijst aaneen. ‘Wij hebben 25 volwaardige kandidaten op de onze lijst voor de Senaat. De Open VLD heeft er eigenlijk maar één en dat is Guy Verhofstadt, en CD&V weet nog niet eens of ze een kandidaat heeft’, zei Anciaux. ‘Wie heeft hier eigenlijk allemaal in de jeugdbeweging gezeten’, wilde Anciaux van de zaal weten. Slechts een klein deel van de 900 man in de zaal stak zijn hand op, waarop Anciaux pruilde. ‘Dat zijn alle Spiritisten’, grapte Van den Bossche.

Spirit en SP.A keurden een platformtekst goed en kozen samen zes strijdpunten voor de verkiezingen, nieuw zijn de thema’s niet. Opvallend is dat het kartel niet gaat voor een algemene regularisatieronde van illegalen (een Spirit-eis), maar voor de regularisatie van ‘geïntegreerde gezinnen’ (de SP.A-verzuchting).

Verder blijft het kartel hameren op een drastische inkrimping van het defensiebudget en de verhoging van de fondsen voor ontwikkelingssamenwerking. Ook ‘meer ruimte voor het gezin’, ‘diversiteit’ en ‘de strijd tegen armoede’ zijn strijdthema’s. Ook ‘meer mensen aan het werk’ is een thema. ABVV-mensen uit de auto-industrie zoals Rudi Kennes en Hedwin De Clercq, beiden kandidaat op de SP.A-lijsten, kregen meteen een stevig applaus van de zaal.