RIO DE JANEIRO/LONDEN - De legendarische treinrover Ronald Biggs zal zondag toch naar Groot-Brittannië reizen. Dit heeft de Braziliaanse politie gemeld. De Britse autoriteiten hadden vrijdag bekendgemaakt dat Biggs zodra hij voet op Britse bodem zet zal worden gearresteerd.
"Het vertrek van de heer Biggs staat gepland voor 16.00 uur vanaf de internationale luchthaven van Rio de Janeiro", aldus een woordvoerder van de politie zaterdag. Volgens een televisiezender moet Biggs voor zijn vertrek een verklaring ondertekenen dat hij vrijwillig vertrekt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen zei vrijdag dat de inmiddels bejaarde en zieke ex-treinrover zodra hij in Groot-Brittannië aankomt, wordt aangehouden. Hij hoeft niet te rekenen op enige toeschietelijkheid van de Britse regering, aldus Londen.

Donderdag werd bekend dat Biggs terug wil naar Engeland. In een vraaggesprek met de Britse krant The Sun zou hij hebben gezegd dat hij zich aan de Britse rechtsgang wil onderwerpen. Zijn advocaat voegde daar later aan toe dat hij alleen naar Groot-Brittannië wil terugkeren als hij van strafvervolging wordt gevrijwaard.

De nu 71-jarige Biggs werd wegens een beruchte treinoverval in 1963 veroordeeld tot dertig jaar cel, maar na vijftien maanden wist hij te ontsnappen. Na wat omzwervingen kwam hij terecht in Brazilië, waar hij nog steeds woont.

Biggs maakte deel uit van een bende die in 1963 een recordbedrag buitmaakte bij de overval op een posttrein. De roof ging de geschiedenis in als de Great Train Robbery, waar later ook films over zijn gemaakt. De bende dwong de nachttrein die van Glasgow onderweg was naar Londen te stoppen en ging er vandoor met 2,6 miljoen pond, een bedrag dat nu zou neerkomen iets meer dan 2 miljard frank. De machinist van de trein werd afgetuigd.

In het interview met The Sun verklaarde Biggs dat zijn gezondheid de afgelopen tijd achteruit is gegaan. Hij is al drie keer door een beroerte getroffen. "Ik ben een zieke man. Mijn laatste wens is om als Engelsman rond te lopen in een pub en daar een biertje te drinken. Ik hoop dat ik nog lang genoeg leef om dat te kunnen doen", aldus Biggs