NYKOPING - Nyköping, een vreedzaam plaatsje op zowat 80 kilometer ten zuiden van Stockholm, is dit weekend het diplomatische centrum van de Europese Unie. De ministers van buitenlandse zaken van de vijftien lidstaten verzamelen er voor een informele top. Op het menu staan de toetreding van twaalf kandidaat-lidstaten en het vrije verkeer van personen.
De Zweedse minister van buitenlandse zaken Anna Lindh nodigde haar collega's-buitenlandministers van de vijftien en hun partners uit voor een weekeinde 'op de buiten'. Voor de kandidaat-lidstaten - het gaat om de landen van Centraal-Europa, Malta en Cyprus - is een overgangsperiode voorzien tot zeven jaar.

Duitsland wil zeven jaar wachten om de arbeiders van het voormalige Oostblok vrij toe te laten tot de EU. De Duitse kanselier Gerhard Schröder lanceerde overigens onlangs nog voorstellen die in de richting gaan van een federaal Europa. Zijn voorstel viel in slechte aarde bij Frankrijk en Groot-Brittannie maar kreeg woensdag de steun van de Belgische eerste minister Guy Verhofstadt, bij de voorstelling van het programma voor het Belgische voorzitterschap.

Spanje kan voor problemen zorgen. Het Zuid-Europese land wil garanties op het behoud van Europese structurele fondsen die het toelieten hetzelfde economisch niveau te bereiken als de andere lidstaten. Ook Frankrijk wil niet dat de toetreding van nieuwe lidstaten tegen 2004 of later, tot een verlaging zal leiden van het budget voor de gemeenschappelijke landbouwpolitiek.

De vijftien zullen het voorts hebben over de situatie in de Balkan, het Midden-Oosten en de vraag of er diplomatieke betrekkingen komen tussen de Unie en Noord-Korea na het bezoek van de Europese troïka aan het communistische land.