BRUSSEL - PS-vice-premier en minister van arbeid Laurette Onkelinx hoopt dat het parlementair debat over het Lambermontakkoord en het Brussels communautair compromis de tegenstanders van mening kan doen veranderen. De verdere stappen in de staatshervorming zijn immers positief voor alle gewesten en gemeenschappen, verklaarde ze zaterdag op de RTBF-radio.
Zowel het Franstalige FDF als een deel van de Volksunie - gewezen VU-voorzitter Geert Bourgeois en drie andere kamerleden - kanten zich tegen Lambermont en het Brussel-akkoord dat vorig weekend tot stand kwam. De meerderheid heeft hun steun echter nodig om aan het nodige stemmenaantal te komen.

Premier Verhofstadt verklaarde donderdag in de Kamer erop te vertrouwen dat de akkoorden een tweederde meerderheid zullen krijgen. In het radioprogramma "Samedi Première" zei Onkelinx vandaag te hopen dat de tegenstanders tijdens de parlementaire debatten van mening veranderen. Het PS-kopstuk wees erop dat niet enkel de Franstaligen vragende partij waren. Ook de Vlamingen hebben voor hun onderwijs meer geld nodig, stelde ze.

In het interview nuanceerde Onkelinx ook het beeld dat bestaat over de werkloosheid in Wallonië en Brussel. Volgens haar is het verschil met Vlaanderen niet zo groot dan algemeen wordt gedacht. Vlaanderen telt veel meer bruggepensioneerden en werklozen boven de 50, en die worden niet opgenomen in de werkloosheidsstatistieken, argumenteerde de minister van arbeid en tewerkstelling.

Het Vlaams Economisch Verbond houdt in dit verband een ideologisch discours en hamert op de verschillen tussen noord en zuid. De Vlaamse ministers in de federale regering doen dit veel minder en stellen zich veel pragmatischer op, verklaarde Onkelinx nog.